Inbjudan till en del av veckan med tema internationella kvinnodagen; gårkvällens föreläsning om det alltid aktuella ämnet jämställdhet, i det här fallet inom idrotten

Inbjudan till en del av veckan med tema internationella kvinnodagen; gårkvällens föreläsning om det alltid aktuella ämnet jämställdhet, i det här fallet inom idrotten

I går höll jag tillsammans med Behnaz som har grundat Hv 71:s damhockeylag en föreläsning på högskolan här i Jönköping. Det pågår en temavecka om ämnet jämställdhet den här veckan i Jönköping i samband med internationella kvinnodagen i morgon. Ett mycket bra alternativ och frågan är ständigt aktuell. Jag har haft förmånen att växa upp och fostras i en idrott där tjejer och killar tränar tillsammans och är iväg på samma läger och tävlingar. Där vi lär känna varandra från början och respekterar varandra för våra olikheter, likheter och dom vi är. Jag har insett i förberedande diskussioner med Behnaz at så inte är fallet inom ishockey och när jag ser mig omkring vet jag att det inte bara är hockeyn det gäller. När jag tittar närmare på strukturer och hierarkier inom kanot och framför allt inom den olympiska rörelsen så ser jag att det är en bit kvar att gå i fråga om jämställdhet.

På hemmaplan, i kanotklubben i Jönköping är det ännu inte perfekt men vi har kommit en bit på väg och det är så vi alla måste börja, med det som är nära, det som vi lättast kan påverka, där vi verkar dagligen. Jönköpings kanotklubb är en förening med såväl kvinnliga som manliga tränare och en styrelse med 3 kvinnor och 4 män. Bland dom aktiva kanotisterna är fördelningen i stort sett 50/50 mellan killar och tjejer och det är bara i det ”äldre gardet” som majoriteten är män, men det förändras. Stängda julbord och bastuklubbor öppnas upp, killar och tjejer tränar och tävlar med samma stöd från klubben och vi tränar tillsammans oavsett kön. Jönköpings kanotklubb är de sista 15 åren (2002 fick vi tjejer äntligen ett nytt och fräscht omklädningsrum med egen bastu) ett föredöme och jag är stolt över att ha fått vara med och förändra både som förebild och initiativtagare.

Det har hänt en hel del sen jag satte min fot på Jönköpings kanotklubb för första gången en sommar för snart 24 år sedan. På den tiden tränade vi tillsammans tjejer och killar precis som nu men att killarna skulle sätta sig i samma besättning (K2 eller K4) som mig var helt otänkbart. Men så kom en entusiastisk medlem (och släkting till mig) på den briljanta idén at vi skulle ha en K2-mix-cup. Alltså en cup i Sverige på alla nationella tävlingar där klubbarna skulle tävla i mixade K2:or. Cupen blev verklighet 2009 och har utvecklats sen dess.

Deltävling i K2 mix-cup på Rocksjön

Deltävling i K2 mix-cup på Rocksjön

Nuförtiden vinner varje besättning som tar sig i mål på de olika deltävlingarna en eller flera lotter beroende på placering vilket gör att det är värt för varje klubb att kämpa. För alla har chans att vinna storvinsten då vinnande lott dras på årets sista tävling. Och priset som sponsras av Dietz är inget mindre än en sprillans ny K2:a till den vinnande klubben. Det är fina grejer i en tävlingsverksamhet som annars brukar genarea brödroster eller skruvdrakar till dom som är bäst i Sverige. Så vilket lopp är det populäraste på alla svenska tävlingar… jo det med deltagare i alla åldrar från alla klubbar och med en tjej och en kille i varje kanot. K2-mix-cupen har fått hög status och på så vis även att sitta i samma båt tjejer och killar och unga och gamla, erfarna och oerfarna. Tiderna förändras och allt var långt ifrån bättre förr.

2016 var det faktiskt Jönköpings kanotklubb som vann högsta vinsten i mixcupen och glada blev vi.

2016 var det faktiskt Jönköpings kanotklubb som vann högsta vinsten i mixcupen och glada blev vi.