paldaniusss

Redan i september när jag skrev här sist kände jag att det var dags för mig att fatta ett stort beslut, men jag var inte riktigt redo. Fram till nyår låter jag det bero tänkte jag. Och i vanlig ordning när jag ställer in siktet (som tex till en för mig viktig tävling) så förbereder sig knopp och kropp för att leverera på den bestämda dagen. Så på nyårsafton när jag skålade med vänner och familj så hade jag svaret; Jag är klar! Jag har paddlat färdigt! Det var inget som kom plötsligt på grund av något nyårsrus utan snarare som en sammanfattning av en höst fylld med velande, mönsterbrytare, förnuft och känsla. Det blir ingen fortsatt kanotsatsning. En milstolpe, ett nytt kapitel i mitt liv börjar här eller det började nog redan i höstas. Från att ha varit helt inne i kanotbubblan så har jag börjat se allt med en lite mer balanserad blick. Jag har tagit steget från att aldrig vara riktigt nöjd (så är det när en vill bli bäst) till att vara väldigt stolt över allt jag har åstadkommit Jag är väldigt stolt över mina resultat på tävlingsbanan men kanske ännu mer över att ha varit förebild och banbrytare för såväl internationella konkurrenter, idrottande ungdomar, svensk kanotsport och folk utanför idrotten. Jag har satt ner foten för att kvinnliga idrottare ska ha samma villkor som sina manliga kollegor. Men mest har jag varit fokuserad att få kanoten att gå fort framåt.

 

Med den sista tidens nyvunna klarsynthet har jag insett att säsongen 2016 gick mer ut på att hitta sätt att paddla på för att minimera smärtan än at hitta sätt att paddla på för att få ut det lilla extra. Jag gjorde allt jag kunde för att ta mig till OS. Och så blev det. I efterhand är jag förundrad över min egen beslutsamhet och min i vissa perioder dumdristighet. Elitidrott är inte friskvård, det är ju ingen nyhet, men jag ångrar ingenting. Det blev ett femte OS tack vare min och Karins stora bragd på OS-kvalet i Tyskland i maj. Jag tror inte folk runt omkring varken i eller utanför sporten förstod hur stort det där loppet var, men för mig var det en av mina största bragder genom karriären. Och nu är ryggen nästan helt bra och jag vet att den kommer bli helt bra och den här gången har jag fått höra att jag har två(!) OS kvar i kroppen om jag vill och det gör det ännu lättare för mig att ta mitt beslut. Det är jag som väljer att lägga av, det är inte ryggen. Jag slutar för at jag vill sluta. Jag vet exakt vad som krävs för att nå toppen men jag är inte beredd att göra den resan igen. Jag vill prioritera annat.

 

Jag tänker tillbaka på min kanotsatsning med ett stort leende på läpparna. Det har varit en helt fantastisk karriär; lång, framgångsrik, lärorik och rolig. Visst minns jag mina medaljer och mina fantastiska lopp då jag överraskade alla, ibland till och med mig själv först i Sverige och sen internationellt. Jag minns mina OS och alla kval (i ordets dubbla bemärkelse). Men allra mest minns jag alla roliga stunder; med träningskompisar hemma, med konkurrenter på andra sidan jorden, med landslaget i med och motgång, hur kul det var att skapa framgång tillsammans som ett lag eller som en besättning, hur vi peppade och sporrade varandra. Jag vill tacka er alla och en var för att ni var med på vägen och gjorde det möjligt.

 

Som individuell idrottare har jag ibland känt mig ensam i min roll, ensam i mina beslut, i min vardag och i mina motgångar, men jag inser nu med det lilla perspektiv jag har hunnit få, att ni alla var med mig, även alla mina konkurrenter genom åren (har ju mött en del under mina 20 år i toppen) ni gjorde så att jag kunde höja mig lite extra. Så tack ni alla; familj, släktingar kompisar, hjärtevänner, bekanta, träningskompisar, tränare, klubbmedlemmar, konkurrenter, landslagskamrater, ledare, resurspersoner, sponsorer, lärare, journalister och fans. Tack för att ni var med mig, det har varit en fantastisk resa!

2006duisburg

WC1Poznan 114

Namnlös

image
Namnlös2

IMG_8409

Namnlös 22

_MG_0896

EM-guld

guld

296646h1024-LARGE

katalin-weber-franziska-weber-sofia-paldanius-2010-8-21-8-10-16

GZEN6450

IMG_0979

IMG_6882